İş kazası, çalışanın iş kanunları tarafından belirlenen “işyeri” kapsamında ve işverenin belirlediği çalışma saatleri içinde gerçekleşen, beklenmedik bir olay sonucunda yaralanmaya veya ölüme neden olabilen olaylardır.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı iş kazası olduğunda ne yapmalıdır?
- İş kazası sonrası hemen ilk yardım yapılmalı, sağlık kuruluşuna bilgi verilmeli ve gerekirse kolluk kuvvetleri haberdar edilmelidir.
- Hastaneye gönderilen çalışan, iş kazası olduğunu bildirdikten sonra, iş güvenliği uzmanı tarafından iş kazası tutanağı tutulmalıdır.
- İşletmenin insan kaynakları departmanı durumu en geç 3 iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirmelidir.
- Eğer çalışan uzun süreli iş göremezlik durumu yaşarsa, işe döndüğünde işe dönüş eğitimi alarak işe başlamalıdır.
Bir iş kazası nereye bildirilir?
İş kazaları, e-Devlet üzerinden “iş kazası ve meslek hastalığı e-bildirimi” yoluyla veya SGK’nın web sitesi üzerinden “iş kazası, meslek hastalığı e-bildirimi (işveren bildirimi)” kısmından bildirilmektedir.
İş kazasının en geç bildirim süresi nedir?
İş kazası bildirim süresi, iş kazasının gerçekleştiği tarihten itibaren en geç 3 gün içerisinde SGK’ya bildirilmelidir.
Bir iş kazasının bildirmeme veya geç bildirme cezası nedir?
İş kazası bildirmeme cezası her yıl değişmekle birlikte 2023 yılı içerisinde minimum 15.529 TL olarak belirlenmiştir.
İş kazası hangi kanun kapsamında incelenmektedir?
İş kazası, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında tanımlanarak, bu kanun çerçevesinde incelenmektedir.
İş kazası geçiren işçinin hakları nelerdir?
İş kazası geçiren işçi, iş göremezlik durumunda SGK tarafından şu haklara sahiptir:
- Geçici iş göremezlik ödeneği,
- Sürekli iş göremezlik geliri bağlanması,
- İş kazası sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanması,
- Gelir bağlanmış olan çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi.
Ayrıca, işverenin kusurlu bulunduğu durumlarda, işçiye maddi ve manevi tazminat hakkı doğabilir.
İş kazası raporuyla normal rapor arasındaki fark nedir?
SGK, iş kazası ve meslek hastalığı sebebiyle alınan raporlarda, prim günü şartı aranmadan tüm rapor süresi için ödeme yaparken, normal raporun ilk 2 günü için ödeme yapmaz.
İş kazalarında hangi mahkeme yetkilidir?
İş kazaları durumunda, işveren ve çalışan arasında veya işveren ve kamu arasında oluşan anlaşmazlıklar için işverenin bulunduğu yerdeki İş Mahkemeleri yetkilidir.
İş kazası davası açma süresi nedir?
İş kazası sonrası meydana gelen hukuki anlaşmazlıklarda dava açma süresi, Türk Borçlar Kanunu (TBK) 146. maddesi gereği 10 yıldır.
İş kazası davası kime karşı açılır?
İş kazası nedeniyle açılacak davalar, işçi tarafından kusurlu bulunduğu düşünülen işverene veya üçüncü bir şahsa karşı açılabilir. Aynı zamanda kamu davası gereği devlet tarafından da işverene dava açılabilmektedir.
İş kazası rapor parası nasıl hesaplanır?
İş kazası sonucu iş göremezlik raporu alan çalışan, yatarak tedavi edilecek ise günlük kazancın yarısı, ayakta tedavi edilecek ise günlük kazancın 3’te 2’ si olarak SGK tarafından ödenmektedir. Geçici iş göremezlik ödeneği alacak çalışanın ise, raporun alındığı tarihten önceki son 12 aydaki son 3 aylık prime esas kazanç toplamının, yine son 3 ayın prim ödeme günü sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
İş kazasından dolayı işverene uygulanan yaptırımlar nelerdir?
İş kazasından sonra işverenin uygunsuz şartları varsa ve gerekli önlemleri almadıysa, idari para cezaları ve hukuki sorumluluklarla karşı karşıya kalabilir.
Sigortasız çalışan bir işçi iş kazası geçirdiğinde ne yapılır?
Sigortasız işçi çalıştıran işveren, asgari ücretin brütten hesaba katılarak 38 katı kadar tazminat ödeyecektir. Ayrıca iş kazası geçiren sigortasız çalışanın tazminatı ve kazadan doğabilecek her türlü zararı işveren tarafından karşılanacaktır.
Çalışma izni olmayan işçinin iş kazası geçirmesi durumunda ne yapılır?
Çalışma izni olmayan işçi çalıştıran işveren, her bir izni olmayan işçi için 35.816 Tl ceza ödemekle yükümlüdür. Ayrıca iş kazası geçiren çalışma izni olmayan işçinin tazminatı ve kazadan doğabilecek her türlü zararı işveren tarafından karşılanacaktır.
İş kazası sonrası işe dönüş eğitimi nedir?
İşyerinde iş kazası sonucu belirli bir süre işten uzak kalan işçi, işe geri döndüğünde en az 2 saat olmak üzere işe dönüş eğitimi almak zorundadır.
İş kazası ve meslek hastalığı sigortası nedir?
İş kazası ve meslek hastalığı sigortası, çalışanların iş kazası veya meslek hastalığı durumunda karşılaşacakları sağlık giderleri ve gelir kaybını karşılamak için SGK tarafından yürütülen bir sigorta türüdür.