Sağlık Taramaları artık Mobil Sağlık Aracı ile Kapınızda!

EYS OSGB, sağlık araçlarıyla tüm tetkiklerinizi gerçekleştirir ve sonuçları en geç 3 iş günü içinde iş yerinize ulaştırır. İstanbul’un yanı sıra tüm Türkiye’ye hizmet veren araçlarımız hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin.

İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’na göre çalışanların düzenli aralıklarla işe giriş sağlık raporu alması zorunludur, bu süre işyerinin tehlike sınıfına bağlı olarak değişir. Özel durumdaki çalışanlar için gözetim süresi en fazla 6 aydır. Sağlık raporlarının süresi dolduğunda, işyeri hekimi işverenden tetkikler talep edebilir. Bu tetkikleri, çalışanları sağlık merkezlerine göndermek yerine, mobil sağlık aracı ile daha hızlı ve verimli bir şekilde yaptırabilirsiniz.

Mobil Sağlık Aracı Hizmeti EYS OSGB ile kapınızda

Mobil Sağlık Aracı Nedir?

Mobil Sağlık Aracı, genellikle sağlık hizmetlerini daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla tasarlanmış, birçok farklı konuma ve iş yerlerine erişebilme kapasitesine sahip özel bir araçtır. Bu araçlar, içerisinde çeşitli sağlık cihazları ve donanımlar barındırır, bu sayede standart bir sağlık kuruluşunda yapılabilecek birçok temel tıbbi işlem ve kontrol bu mobil üniteler aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

Mobil Sağlık Aracının amacı, özellikle kırsal alanlar veya sağlık hizmetlerine erişimde zorluk çeken bölgelerdeki bireylere sağlık hizetleri sunmaktır. Bu araçlar, sadece temel sağlık kontrol ve hizmetlerini değil, aynı zamanda sağlık eğitimi ve bilinçlendirme faaliyetlerini de destekler. Bu mobil araçlar sayesinde, toplumun daha geniş kesimleri kaliteli sağlık hizmetlerine erişebilir ve erken teşhis ve tedavi olanaklarından faydalanabilir. Bu, genel olarak toplum sağlığının iyileştirilmesine ve sağlık hizmetlerinin daha adil bir şekilde dağıtılmasına katkı sağlar.

Mobil sağlık araçlarına, “Gezici İSG Aracı“, “Sağlık Tarama Aracı” da denmektedir.

Başarı
1 %

Mobil Sağlık Aracımız ile işletmenizin önündeyiz.

İndirimli Fiyatlar
1 %

2023’ye özel fiyatlarımız ile çalışanlarınızı düşündüğümüz kadar cebinizi de düşünüyoruz.

Destek
1 %

EYS OSGB, Hizmet verdiği tüm işletmelere ihtiyaçları doğrultusunda destek olur.

Solunum Fonksiyon Testi (SFT)

Solunum güçlüğü veya akciğerlerin mevcut durumları ile ilgili bilgiler sunmaktadır. (Spirometri)

Kanda Kurşun/Toluen v.b

Kimyasal zehirlenmeler hakkında bizlere veri sağlar.

Portör Tetkikleri

Bulaşıcı hastalık tespitlerinde veri sağlar.

Alt-Ast

Kimyasal ile çalışma yapanların karaciğer enzimlerinin durumlarını ölçerek bizlere bilgiler verir.

Göz Testi

Kişinin görme yetisinin ölçümü, görme bozukluk ve kayıplarının tespit edilmesi, Göz kusurlarının bulunması işlemidir.

Hemogram

Kanda bulunan beyaz ve kırmızı hücrelerinin sayısının tespitidir. Birçok hastalığa dair bilgi verir.

Tam idrar (TIT)

Böbrek hastalıkları ve idrar yolu hastalıklarının tespitinde veri sağlar.

 Hepatit Testleri

Anti HBS Ag - Anti HBS Ab - Anti HBC Ab ile hepatit antijen ve antikorları hesaplanarak hepatit ile ilgili veriler elde edilir.

Akciğer Grafisi

Dijital röntgen olarak da adlandırılan bu tetkik kişilerin akciğerlerinin durumları hakkında bilgi verir.

EKG

Kişinin kalp ritminin veya kalp kasının sinirsel iletiminin ölçümüdür.

Üre-Kreatinin

Böbreklerin durumları hakkında bilgi sağlar.

Odyo Testi (İşitme)

Kişilerin duyma yetisi ile ilgili bulgular değerlendirilir. (Odyometri)Akciğer Grafisi: Dijital

Mobil Sağlık Aracıyla Sağlanan Çözümler ve Faydalar

Sağlıklı bir iş ortamı yaratmak, çalışanların motivasyonunu artırır ve verimliliği yükseltir. İşyeri sağlığına dair düzenlemeler, İSG Mevzuatı ve Yönetmelikleri kapsamında, işyerlerinin tehlike sınıflarına göre belirlenir. İşyeri Sağlık Kontrolleri, çalışanların sağlık durumlarını takip etmek ve olası sağlık sorunlarına erken müdahale etmek için büyük önem taşır.

Mobil Sağlık Aracı, işyerlerine uyumlu sağlık hizmetleri sunarak, çalışanlara yönelik sağlık tarama ve tetkiklerini yerinde gerçekleştirir. Bu, erken teşhis olanağı sağlar ve tetkik sonuçlarını hızlı bir şekilde iş yerine ulaştırır. Gezici Sağlık Hizmetleri sayesinde, işyerleri zamandan tasarruf eder ve çalışanlarını sağlık merkezlerine gönderme zahmetinden kurtulur.

Ayrıca, mobil sağlık araçları ile düzenlenen İşyeri Aşı Hizmetleri, özellikle salgın dönemlerinde büyük avantaj sağlar. İşyerinde düzenlenen aşı kampanyaları, zorunlu ve önerilen aşıları çalışanlara ulaştırır, böylece toplu aşılama kolaylıkla gerçekleştirilir.

Çalışan Sağlığı Eğitimi programları, mobil sağlık aracı tarafından düzenlenebilir. Sağlık bilinçlendirme seminerleri ve eğitim programları, çalışanların sağlık hakları konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlar. Bu eğitimler, çalışanların bilinçlenmesine katkıda bulunarak işyeri sağlığını olumlu yönde etkiler.

İşyerlerine özel adaptasyon sağlayabilen mobil sağlık araçları, işyerinin ihtiyacına göre şekillendirilmiş İşyeri Sağlık Çözümleri sunar. İşyeri sağlık standartlarını karşılayan ve üzerine çıkan bu çözümler, işyerinin genel sağlığını ve güvenliğini artırır.

Ayrıca, mobil sağlık araçları, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Politikaları geliştirilmesinde de rol oynar. İş Sağlığı Güvenlik Yönetim Sistemleri ve güvenlik prosedürleri, mobil sağlık aracı ile işyeri güvenliği için etkin çözümler geliştirir.

Mobil sağlık aracı kullanımı, işyeri sağlığını ve güvenliğini destekleyerek, çalışanların sağlık durumlarını iyileştirir ve iş yerlerinin İSG standartlarına uyumunu kolaylaştırır. İşyerinize özel mobil sağlık aracı çözümleri ve avantajları hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçin.

Sıkça Sorulan Sorular

Mobil sağlık taraması nedir?

Meslek hastalıklarının tespit edilmesi ve yasal zorunluluk sebebiyle, işverenin çalışanlarına sunduğu, araç içerisinde belirli cihaz ve donanımların bulunmasıyla işyerlerine gelerek belirli tetkik ve tahlillerin yapıldığı mobil sağlık hizmetidir.

Mobil sağlık aracı nedir?

Mobil sağlık aracı, birçok konuma ve işyerlerine gidebilecek kapasiteye sahip olmakla birlikte, içerisinde belirli donanım ve sağlık cihazlarının bulunduğu, içerisinde kan alma tüplerinin de bulunduğu araçtır.

Mobil sağlık aracının içinde neler var?

Mobil sağlık araçlarının içerisinde, çalışanların belirli tetkik ve tahlillerin yapılabileceği donanımlar bulunmaktadır. Bunlar; akciğer grafisi, odyometri cihazı, spirometri cihazı, aşı uygulaması, laboratuvar tetkikleri için gerekli malzemeler, göz taraması, tam kan sayımı, tam idrar tahlili, EKG hizmetleri sunabilecek gerekli donanımlara sahiptir.

Mobil sağlık aracı hangi durumlarda kullanılır?

Mobil Sağlık aracı, firma çalışanlarının belirli dönemlerinde, yasal zorunluluk olarak yapılması gerekli tetkik ve tahlillerin, periyodik dönemlerinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda doğal afet durumlarında ve işyeri giriş muayeneleri içinde kullanılabilmektedir.

Mobil sağlık aracında hangi sağlık tarama hizmetleri verilir?

Mobil sağlık aracı içerisinde bulunan tarama hizmetleri 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile açık olarak belirtilmektedir. Bunlar; (PA) akciğer radyografi çekimi, işitme testi, solunum fonksiyon testi, biyokimya, mikrobiyoloji, Hematoloji ve toksikoloji testleri için numune (kan, idrar, gaita, burun ve boğaz sürüntüsü vb) hizmetleri , basit hizmet laboratuvar testleri, göz fonksiyon ölçümü, EKG çekimi hizmetleri bulunmaktadır.

  • Serolojik tetkikler: Beyin fonksiyonları hakkında veri sağlar.
  • Boğaz-Burun-Ortam Kültürü: Bulaşıcı hastalıkların tespitinde veri sağlar.
  • Sedimantasyon: Vücuttaki iltihap oranı hakkında bilgi sunan bir çökeltme testidir.
  • Açlık/Tokluk Kan Şekeri: Kişinin diyabet teşhisi ve ihtimalleri üzerine bizlere veriler sunar.
  • Kan Grubu Kartı: Kişinin hangi grup kan taşıdığını öğrenmemizi sağlar.
  • Pnömokonyoz Okuyucu: Kişilerin akciğer fonksiyonlarının, pronömokonyoz hastalığının durumu hakkında bilgiler sunar.

Mobil sağlık aracı hizmetini kimler sağlayabilir?

Mobil sağlık aracı ile tetkikleri yaptırmak üzere yetkilendirilmiş kurumlar, ortak sağlık güvenlik birimleri olan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş İSG firmalarıdır, yani OSGB’lerdir. Sadece OSGB’ler, tam yetkiyle mobil sağlık aracı ile hizmet sunabilmektedir. Araçlar, Sağlık Bakanlığının yayınladığı Gezici Sağlık Araçları ve Mobil Üniteler Hakkında Genelgede belirlenen şartları taşıyarak onaylanır.

OSGB mobil sağlık tarama aracı hangi yönetmeliğe tabidir?

Mobil Sağlık Tarama aracı için gerekli bilgiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının müşterek hazırladığı, Çalışanların Sağlık Gözetimine Yönelik Tıbbi Tetkiklerin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik uyarınca düzenlenmektedir.

Mobil sağlık aracının avantajları nelerdir?

Mobil sağlık araçlarının, erişim kolaylığı, zaman tasarrufu, topluluk sağlığı kültürünün oluşmasına, esneklik ve hızlı sonuç alabilme, işveren açısından düşük maliyet ve üretim aksamalarının önlenmesi gibi birçok avantajı bulunmaktadır.

Mobil sağlık taramaları kaç yılda bir yenilenir?

Mobil sağlık taramaları, işyerinin tehlike sınıfına göre değişmektedir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işçileri için yılda bir, tehlikeli sınıfta yer alan işçiler için 3 yılda bir, az tehlikeli sınıfta yer alan işçiler için ise 5 yılda bir yapılması ve yenilenmesi yasal bir zorunluluktur.

Özel politika gerektiren çalışanlar, genç ve çocuk işçiler, gebe ve emziren çalışanlar için en geç 6 ayda bir taramaların yapılması gerekmektedir. İş yeri hekimi bu süreleri kısaltabilir.

Mobil sağlık taraması hizmeti veren firmalar nerelerden yetki alırlar?

İSGB, OSGB veya ÇASMER, mobil sağlık taraması hizmeti verebilmek için gerekli belgeler ile birlikte bulunduğu ilin İl Sağlık Müdürlüğüne başvurmalıdır. Gerekli şartları eksiksiz olarak sağlayan firmalar, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İSGGM’ye bildirilir.

Sağlık gözetimi maliyetleri çalışanlara yansıtılabilir mi?

Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanır, çalışana yansıtılamaz.

Sağlık verileri gizli mi tutulur?

Sağlık muayenesi yaptırılan çalışanın özel hayatı ve itibarının korunması açısından sağlık bilgileri gizli tutulur. KVKK Kapsamında, kişisel veriler sadece yetkili işyeri hekimi tarafından erişilir. Dış kaynaklı işletmelere sadece hekim kanaat raporu verilir.

Sağlık taramaları sonrasında hangi sağlık gözetimleri yapılır

  • İşe Giriş veya Periyodik Sağlık Muayeneleri
  • İş Kazası Sonrası Sağlık Muayeneleri
  • Özel Politika Gerektiren Çalışanların Muayeneleri
  • Koruyucu Hekim Muayeneleri
  • Erken Tanı Muayeneleri
  • İş Kolu Değişikliği Sebebiyle Yapılan Muayeneler

Portör muayenesi zorunlu mudur?

Umumi Hıfzıssıhha Kanununda yer alan Portör Muayene Zorunluluğu, gıda v.b. işler yapan yerlerde kaldırılmıştır. Portör Muayenesi yerine Hijyen Eğitimi ve Sanitasyon Eğitimi zorunlu hale getirilmiştir.

Mobil Sağlık Aracı ile Hizmet Sunan Firmalar

Sağlık taramaları ile çalışanlarınızın mevcut sağlık gözetimi borcunuzu yerine getirirsiniz. Bu hizmeti her OSGB firması yerine getiremez. Sağlık Aracı bulunan ve işletmeye hizmete hazır bulunan OSGB firmalarının listesi herhangi bir Bakanlık Sayfasında yayımlanmamaktadır.

Mobil Sağlık Aracı ve Sağlık Taramalarının Mevzuattaki Yeri

Her çalışanın işe girişinde ve Bakanlığın belirlediği periyotlarda sağlık taramalarını yaptırma zorunluluğu vardır. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda yer alan;

Sağlık gözetimi

MADDE 15 – (1) İşveren;

a) Çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar.

b) Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır:

1) İşe girişlerinde.

2) İş değişikliğinde.

3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde.

4) İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla.

(2) Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz. (1)
(3) (Değişik birinci cümle: 10/9/2014-6552/17 md.) Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.

Formu Doldurun Hemen Teklif Alın.
Telefon Numarası Opsiyonel'dir.
Tehlike sınıfınızdan, çalışan sayınızdan veya detay gerektiren verileri buraya yazınız.